De prikpil

Sommige dierenartsen dringen voor een moertje de "prikpil" op, meestal omwille van het feit dat zij een castratie niet willen of durven uitvoeren. Bevorderlijk voor de gezondheid is het zeker niet. Mogelijke gevolgen kunnen zijn: ontwikkelen van kanker, suikerziekte en in mindere mate, baarmoederontsteking.


Dekking door gesteriliseerde ram.

Ook het laten dekken van je moertje door een gesteriliseerde ram is geen oplossing. De zwangerschap is een afmattende toestand voor je moertje en zo ook de schijnzwangerschap en als je haar keer op keer in deze positie brengt, zal ze er uiteindelijk onderdoor gaan.

Conclusie: DE ENIGE GOEDE OPLOSSING IS CASTRATIE !!!!!!


Castratie

Wanneer er geen plannen zijn om een nestje te houden of om uw rammetje te doen dekken, dan is een castratie de oplossing. Ja, je merkt het goed, er wordt enkel gesproken over castratie.

Als je aan de man (of vrouw) in de straat vraagt: "Wat is het verschil tussen castratie en sterilisatie?". Dan zal 99% je antwoorden dat castratie voor mannetjes is en sterilisatie voor vrouwtjes. Dit is echter een foute redenering. Lees hieronder de ware betekenis van deze woorden.


Sterilisatie:

1. totale eliminering van levende micro-organismen;
2. onvruchtbaarmaking

De eerste omschrijving doelt op het steriliseren van materiaal, wonden, enz. en doelt op het vernietigen van eventuele aanwezige bacteriën.
De tweede omschrijving heeft het over de manier van geboortebeperking. Bij een sterilisatie knoopt men de eileider of zaadleider af, om zo te voorkomen dat ei- en zaadcelletje samen komen en er een bevruchting plaats heeft. Er blijft echter nog steeds een hormonale werking aanwezig. Het fretje zal dus blijven "stinken" en zijn/haar gedrag zal nog steeds agressief of overdreven bemoederend zijn. Maar het allerbelangrijkste is, dat bij het moertje het risico op beenmergdepressie nog steeds bestaat. Uw moertje kan hieraan sterven !!!


Castratie [<L.,castratio]

Verwijdering van de gonaden, dan wel het onwerkzaam maken van de gonaden door röntgenstraling

Gonade [G.,gone]

Geslachtsklier, kiemklier (testis ovarium); zie ook castratie


Bovenstaande ingreep is de enige juiste manier om fretjes (zowel moer als ram) onvruchtbaar te maken. De gonaden zijn de hormonenproducerende organen (geslachtsklieren), bij ram de teelballetjes, bij moer de eierstokjes. Deze dienen volledig verwijderd te worden.

Een rammetje kan gecastreerd worden als de balletjes zijn uitgedaald in de balzak. Bij een rammetje zal een insnede in de balzak gemaakt worden, die achteraf niet wordt dichtgenaaid. Er wordt een ontsmettend poeder ingestrooid, dat verhindert dat eventueel aanwezige bacteriën of vuil kans krijgen om de wonde te doen ontsteken.

Er is echter een periode van enkele maanden dat een rammetje in regressie gaat. Dat betekent dat de teelballetjes tijdelijk weer omhoog getrokken worden in de buikholte, en er minder tot geen hormonale activiteit is. Een castratie tijdens de regressie is niet aan te raden, omdat er dan een insnede moet gemaakt worden in de buikholte en de teelballetjes via de buikholte naar beneden worden geduwd. Er ontstaat zo meer tractie op de balletjes zelf, waardoor uw lieveling meer pijn zal hebben dan anders.

In sommige landen worden rammetjes ook gesteriliseerd, wat bij het rammetje zoveel betekent als "het afbinden van de zaadleiders". Dit houdt in dat je rammetje geen kleintjes meer kan verwekken, maar dat er nog altijd een hormonale werking is. De agressiviteit en rivaliteit tegenover andere rammetjes zal aanwezig blijven. In Engeland wordt zo'n gesteriliseerde fret een "vasectomized Hob" genoemd. Sommige kwekers gebruiken een dergelijke ram uit voorzorg. Zo wordt naast een bezwangerd moertje, een moertje gedekt door de "vasectomized hob" en schijnzwanger gemaakt. Tijdens de schijnzwangerschap ontwikkelt het ganse lichaam van het moertje zich zoals bij een gewone bevruchting. Melk wordt aangemaakt, de tepeltjes komen bloot. Het moederinstinct wordt groter. Als er nu iets fout loopt bij het eerste zwangere moertje, is de kans groot dat ze haar geworpen jongen afstoot. Het schijnzwangere moertje kan dan nog steeds overnemen en de pups voor haar rekening nemen.

Bij een moertje wachten we de tijd af totdat de schaamlipjes een mooie ronde roze koffieboon vormen. Voor een moertje is de ingreep iets groter en moet er zowiezo een insnede in de buikholte gemaakt worden. In tegenstelling tot de ingreep bij het rammetje wordt een moertje wel dichtgenaaid. Het helingsproces duurt bij haar dan ook iets langer. Zeer belangrijk is, dat de volledige eierstokken verwijderd worden.

Sommige fretjes worden op veel te jonge leeftijd (+/- 6 weken) gecastreerd. Dit heeft als gevolg dat de fretjes belemmerd worden in hun groei. Deze ingreep vindt trouwens plaats tijdens de inprentingsfase van het fretje. De periode dat ze alle vaardigheden en ervaringen inprenten, om uit te groeien tot volwaardige huisdiertjes. Een dergelijke ingreep is dus zeker niet bevorderlijk.


Verwijdering anaalkieren

Het verwijderen van anaalkieren heeft totaal niets te maken met geboortebeperking Noch met het willen elimineren van "ongewenste" geurtjes. De anaalkliertjes bevinden zich op 4 en 8 uur ten overstaan van de anus. Ongeveer 5 mm binnenin de anus. Deze kliertjes bevatten anaalzakjes, die gevuld worden met anaalvocht. Wanneer een fretje in een extreme gemoedstoestand verkeert (extreme angst, woede, genot, opwinding), dan perst het deze zakjes leeg. Er wordt dan een onaangename geur verspreid.

Waarom heeft het dan niets met de eigenlijke geur van een fret te maken?

Wel, de eigenlijke geur van je fret wordt veroorzaakt door huidvet, en bij geslachtsrijpheid ook door de reukvlaggen. Deze euvels kunnen gemakkelijk verholpen worden door castratie.
Anaalklieren worden ongeveer 1 keer per maand leeg geknepen en dan moet het nog lukken dat je juist in de buurt bent. Als het toch gebeurt, zal je merken dat na 5 minuten de onaangename geur verdwijnt. In tegenstelling tot zijn familielid "het stinkdier", waarvan de geur dagen blijft hangen.

Als je fretje de anaalkliertjes veel frequenter gebruikt, kan je best even bij je dierenarts langsgaan, in verband met een eventuele infectie of ontsteking van de anaalkliertjes.


Het bezoek aan de dierenarts



Voorbereiding.

Het is zover. Je gaat met je kleine carpet-shark naar de dierenarts. Maar hoe bereid je je fretje hierop voor? Wat neem je mee? En hoe transporteer je je lieveling het best?

Het begint allemaal al bij de keuze van je dierenarts. Ga na of hij/zij ervaring heeft met dergelijke ingrepen bij fretjes. Vraag of je meer uitleg kan krijgen over wat er gaat gebeuren. Kijk of de dierenarts je vertrouwen waard is. Jouw geld is goed genoeg voor hem, zorg dan ook dat de dierenarts goed genoeg is voor je fret.

Knip de dag voor vertrek de nageltjes en reinig de oortjes. Geef fretlief ook een bad. Want de eerste drie weken na de ingreep mag je het fretje niet wassen. Nu is je fretje klaar voor de operatie.

Zet je fretje geen dag op voorhand op vasten. Aangezien een fretje binnen de vier uren z'n eten verteert, is dus een vastenperiode van 5 uren meer dan goed genoeg. Laat het diertje in ieder geval drinken, ook vlak voor het vertrek naar de dierenarts.

Het best transporteer je het fretje in een transportkooi voor katten. Je kan in het midden een hangmat spannen, als het fretje dan z'n behoefte in de carrier doet, kan het zich in de hangmat te slapen leggen, zonder in de eigen vuiligheid te moeten liggen.


Even een medisch verantwoorde stelling:

Lichaamsmassa = verantwoordelijk voor aanmaak lichaamswarmte en het vasthouden hiervan.
Lichaamsoppervlakte = verantwoordelijk voor afgeven van lichaamswarmte.

Gewone tot grote fret = grotere lichaamsmassa tegenover lichaamsoppervlakte
Kleine fret = kleinere lichaamsmassa tegenover lichaamsoppervlakte.

Fretjes zijn niet in staat om genoeg lichaamswarmte aan te maken wanneer ze onder narcose liggen. Ze hebben het dus alleen van hun lichaamsmassa om de reeds aangemaakte lichaamswarmte vast te houden.

Als je een zeer klein fretje hebt, vraag dan vóór de operatie aan uw dierenarts om het fretje onder narcose te brengen met een anestheticum dat toelaat om fretlief weer uit de narcose wakker te spuiten. De balans "lichaamsmassa - lichaamsoppervlakte" wordt bij deze fretjes zo uit evenwicht getrokken, dat de kans voor onderkoeling zoveel groter is. Deze onderkoeling kan leiden tot de dood van het fretje.

Neem dus enkele handdoeken mee en een kersenpitkussen, een Cold-Hot pack of een warmwaterkruik, indien je die hebt. Elk fretje is tijdens een narcose namelijk vatbaar voor onderkoeling. Je kunt dan het kersenpitkussen of Cold-Hot pack even bij de dierenarts in de microgolf leggen, of de warmwaterkruik vullen, er de handdoeken ronddraaien en het fretje hierop leggen als je het sukkelaartje weer mee naar huis neemt. Neem ook een extra grote handdoek mee om over de carrier te leggen, zo heeft de wind buiten geen vat op je fretje.


De thuiskomst na de ingreep.

Als je weer thuis bent, plaats je je lieveling voorzichtig met warmtematras en al in de kooi. Laat het fretje op haar gemak wakker worden. Het ontwaken uit de narcose kan snel gaan, maar kan ook enkele uren duren. Houd voor de komende drie weken het fretje gescheiden van de anderen. De hormoontjes zijn pas na 3 tot 4 weken uitgewerkt en de eigen hevigheid van het fretje zou de wonde wel eens terug kunnen openhalen.

Indien je ongerust bent, aarzel dan niet om je dierenarts te contacteren. Bij een fretje kan het soms heel snel verkeerd lopen.

volgende pagina