Wat voor de meesten het belangrijkste is aan een vereniging, zijn de diensten. Vandaar dat we beginnen met een korte uiteenzetting van onze vijf diensten.

Hiermee hopen we één van onze streefdoelen te kunnen verwezenlijken. Vele fretjes worden ondoordacht aangekocht.
Omdat een fretje niet in de natuur leeft of overleeft en we deze diertjes niet aan hun lot willen en kunnen overlaten, kan de eigenaar zijn fret afstaan aan onze vereniging. Sinds we een serieuze bekendheid verwierven, zijn er ook vele officiele instanties die op ons een beroep doen. Zo komen er fretten van dierenasielen, dierenbeschermingen, politie, OCMW, dierenartsen enz ... bij ons in de opvang.
We gaan dan zo snel mogelijk over tot herplaatsing van het betreffende fretje, wat niet betekent dat we licht over een zogenaamde adoptie gaan. Eerst houden we met geïnteresseerde aspirant-adopteurs een gezellige (en verplichte) frettenbabbel, zodat we er zeker van zijn dat alle fretjes goed geplaatst worden. De betaling voor een adoptiefret is bepaald op € 200,-. Wanneer het fretje opgevoed (handtam en zindelijk), 2x gevaccineerd en gecastreerd is, kan de nieuwe eigenaar het fretje adopteren. Als u weet dat u in de winkel € 75,- voor een fretje betaalt, per vaccinatie nog eens zo'n € 36,- moet ophoesten, om daarna voor een rammetje € 50,- of een moertje € 100,- aan castratiekost te betalen (totaal, in het beste geval, € 75,- + € 36,- + € 36,- + € 50,- = € 197,-) blijkt plots de € 200,- niet zo erg veel meer te betekenen. U krijgt per slot van rekening ook een diertje dat quasi volledig is opgevoed.
Even ter inlichting: onze vereniging weigert om ook maar 1 euro te verdienen aan de frettenopvang. Het belangrijkste is dat al onze fretjes goed geplaatst worden en terecht komen in een lief en degelijk adoptiegezin.

Onze hoteldienst staat ten dienste van iedereen die onbezorgd op vakantie wil vertrekken, goed wetende dat zijn/haar fretten in goede handen zijn. De hoteldienst bestaat uit een aantal van onze vaste medewerkers, die zich inzetten om je fretjes een zo goed mogelijk verblijf bij hen te gunnen. Stuk voor stuk zijn het mensen die reeds heel wat frettenervaring hebben en die handelen met kennis van zaken. De vereniging speelt in deze dienst een bemiddelende rol en zorgt voor een goed verloop. De kosten (3 € / fret /dag voor donateurs, 4 € / fret / dag voor niet-donateurs), komen grotendeels ten goede van de vereniging (de hotelier krijgt een kleine vergoeding voor de moeite).

Voor onze ferretsearch hebben we niet zo veel schrijfruimte nodig. Ben je je lieveling kwijt en heb je geen idee waar te zoeken? Misschien kunnen wij je helpen. Na het doorgeven van de nodige gegevens bezorgen we je zo snel mogelijk 25 A4 affiches met onze en jouw gegevens op, zodat je deze kan ophangen in de buurt. Indien het in onze mogelijkheden ligt om iemand van onze medewerkers ter plekke te sturen, dan zullen we dat ook doen. Met twee weet je soms meer dan alleen. Indien mogelijk zetten we ook een fretvriendelijke val zodat je lieveling misschien op deze manier de weg naar huis terug vindt. Ook leden van de club uit je buurt en natuurlijk ook de opvangverantwoordelijke worden op de hoogte gebracht. Is er nog een andere frettenvereniging werkzaam in jouw buurt, dan kan ook deze op de hoogte gebracht worden. Let op, dit gebeurt enkel bij verenigingen die tot medewerking bereid zijn en niet commercieel werkzaam zijn. De dierenartsen in een straal van 10 km en de dierenbeschermingen en dierenasielen worden eveneens door ons gewaarschuwd. De vergoeding van 2,5 euro dient enkel door niet-leden betaald te worden. Voor onze leden is deze service volledig kosteloos. Het verleden wees al uit dat 90% van de verloren fretjes via onze aanpak terug werden gevonden.

In de frettenwereld is het voor een leek niet simpel om een goede en eerlijke kweker te vinden. Hoe vaak gebeurde het al niet dat iemand onze vereniging contacteerde omdat hij/zij de fret niet tam kreeg. Wanneer je een goede begeleiding wenst en er zeker van wil zijn dat je fret de beste verzorging en opvoeding genoot tijdens de babyweken, dan is deze puppybemiddeling de ideale oplossing. We beginnen allereerst met een gesprek met de toekomstige frettenhouder. Wanneer het de eerste fret is, zal dit gesprek zeer leerrijk zijn. Is het een tweede of meerdere fret, dan is dit gesprek misschien interessant om van elkaar te leren. Ook wij kunnen steeds bijleren van de ervaringen van een ander. Wanneer we als vereniging de indruk krijgen dat jij geen overhaaste aankoop aangaat, dan plaatsen we je op onze puppylijst. Langs de andere zijde gaan we ook de houders van een nestje begeleiden en vragen om de puppy’s te verzorgen volgens de richtlijnen van "het frettenboek" van "Stichting De Fret". Ook de eerste inenting moet gegeven zijn vooraleer de fret wordt verkocht. Bedragen van 400 euro  of meer grenzen aan het belachelijke en horen niet thuis in onze club. De pups worden dan bij onze vereniging gebracht en van daaruit komen ze elk in een goed voorbereid gezin terecht. De winsten die worden gemaakt gaan integraal naar de vereniging, zodat die het goed werk kan voortzetten en de administratieve kost kan drukken.

Een moment dat we liever niet aankaarten, maar we maken het jammer genoeg allemaal mee. Sommige mensen nemen echter liefst op een speciale manier afscheid van hun troetelfretje. Best begrijpelijk als je weet hoeveel liefde je van zo'n frettenbeest kan krijgen. Daarom hebben we voor diegenen die hun fretje willen laten cremeren, een heleboel informatie vergaard en kunnen we bijstaan met raad en informatie. Dat we meeleven hoeven we natuurlijk niet extra te vermelden, dat spreekt voor zich. Indien men dat wenst, kan het overlijden van fretlief vermeld worden op onze Website onder de rubriek "Afscheid van een vriend".


Het volgende hoofdstukje laat je toe om onze vereniging zelf wat beter te leren kennen. Ook staat hierin wat je zelf nog aan onze vereniging hebt, buiten onze diensten.

Onze vereniging "De Fretten-Ark vzw"

De vereniging heeft tot doel:

  • het sociaal contact tussen frettenliefhebbers te bevorderen.
  • de vooroordelen en onjuistheden over fretten uit de wereld helpen.
  • frettenhouders te begeleiden bij de verzorging en de opvoeding van hun fretten.
  • zieke, gevonden of afgestane fretten op te vangen en ten gepaste tijde te herplaatsen.

Wat heeft onze vereniging je te bieden? Wel, ten eerste kan je, ongeacht of je nu donateur bent of niet, steeds bij ons terecht voor informatie allerhande. Of je nu een puppy zoekt of wil weten wanneer een fretje mag geholpen worden, het speelt geen rol. Ook als je gebruik wil maken van onze diensten dan heb je maar een seintje te geven. Wil je onze vereniging steunen, dan kan dat op een simpele manier. Maak 40 € over op rekening 230-0167587-88, onder vermelding van ¨Donateur ¨. Jouw Donateurskaart wordt je toegestuurd met het eerstvolgende krantje of wordt afgegeven op de eerstvolgende frettenspeelnamiddag. Jouw donateurschap geeft je recht op 3 krantjes en gratis inkom op de eerstvolgende frettendag die hopelijk door ons opnieuw wordt georganiseerd in 2012. Verder steunt je ons in ons werk met en voor de opvangertjes.

Voor verdere info kan je ook bij ons terecht. Stuur je vragen, grieven en/of voorstellen gerust in een mailtje naar info@defrettenark.be of kom rechtstreeks op ons frettenforum een babbeltje slaan!

De Frettenbabbel

Wie bij onze vereniging een pup wil aanschaffen, of een fretje wil adopteren, moet eerst deelnemen aan een frettenbabbel. Wees gerust, het is geen cursus, noch een examen of verhoring. Wij bieden jullie gewoon de mogelijkheid om ergens rustig en gezellig over fretten te praten bij onze mensen thuis of tijdens een frettenspeelnamiddag. Zo komen items zoals voeding, verzorging, huisvesting, vaccinaties, opvoeding, herkomst enz. ... aan bod en kan iedereen naar hartelust vragen stellen en antwoorden verwachten. Ook diegenen die gewoon wat willen bijleren en hun fretten nog beter willen verzorgen, kunnen aan een frettenbabbel deelnemen.

Onze grote frettendagen

We organiseerden vroeger regelmatig 2 grootse Frettendagen op een jaar, waar zowat 600 tot 800 bezoekers op af kwamen, een waar frettenparadijs dus dat zeker de moeite waard was om mee te maken, zowel voor de fretjes als voor de frettenliefhebbers. Een centrale plek vinden om dit door te laten gaan werd echter moeilijker en moeilijker maar toch hopen we weer zo 'n Frettendag te kunnen organiseren in 2012. Gedurende 8 uren (van 10 tot 18 uur) zorgen een frettenspeeltuin (de grootste van Europa, 56 m2), Electrofret (spel), frettenrace, frettenbar (eten en drinken voor fretlief), de nodige natjes en droogjes, dierenarts- en infostand, promostand, het Labyrinth, grote juwelenstands, een ludieke wedstrijd trappenlopen of kusjes geven en een aantal stands van sponsors, dat noch jullie, noch jullie fretten zich zullen vervelen. Zorg er wel voor dat je fret(jes) degelijk is ingeënt en je de boekjes bij hebt. Anders mag je fret, om bestwil van het diertje zelf, er niet in.

Onze speelnamiddagen

Elke maand hebben we een speelnamiddag, momenteel enkel nog in Antwerpen. Onze vrijwilligers komen echter ook uit andere provincies en dus proberen we ook in Limburg en Vlaams-Brabant jaarlijks wel iets te organiseren. Een speelnamiddag is kleinschaliger dan onze grote frettendag en beoogt eigenlijk een zeer sociale en gemoedelijke sfeer. Gezellig met het gezin een namiddag naar de speelnamiddag, waar gelijkgezinde en even frettengekke mensen zijn en waar naar hartelust kan gebabbeld worden over onze lievelingen. Natuurlijk staat ook op deze evenementjes een, weliswaar kleinere, speeltuin (14m²) ter beschikking van uw frettenbollen.

Klik hier om de kalender te bekijken.

Andere evenementen

Tijdens het jaar neemt De Fretten-Ark deel aan diverse evenementen en beurzen, zoals de dag van het park te Herk De Stad, of de roefel te Bonheiden, of neem nu bv. Beestenboel in de Nekkerhallen (grote dierenbeurs) te Mechelen) en ja hoor, zelfs een heuse deelname aan een processie is voor ons nog niet gek genoeg. Ook op braderijen en jaarmarkten, opendeurdagen van winkels of asielen en dierenbeschermingen kan U ons tegenkomen. Steeds erbij om mensen raad en info te verstrekken betreffende onze huisdieren. Er worden echter NOOIT fretjes verkocht of geadopteerd op dergelijke evenementen, ook niet op speelnamiddagen of frettendagen.

Eénmaal per jaar organiseren we een frettenwandeling langsheen velden, bossen en vijvers. Een kleine quiz zorgt ervoor dat het traject op de koop toe, nog leerrijk is ook.

En elk jaar rond September schuiven we aan tafel voor een lekkere barbeque. Natuurlijk gecombineerd met een frettenspeeltuin voor onze kleine pluizebollen.

Ons driemaandelijks boekje "Frettengetetter"

Vier keer per jaar zenden we onze leden een pracht van een boekje toe, boordevol informatie ivm onze vereniging en uw fretjes. Rubrieken zoals "frettenpoets", "dierenartsrubriek", "voor U gelezen", gaan de ernstige toer op, terwijl de wedstrijden, strips, humorpagina en lezersbrieven dan weer voor een lossere leessfeer zorgen. Je vindt er ook een boel informatie betreffende onze evenementen en initiatieven in terug. Een feest om te lezen dus.

Onze mailinglist "Frettengetetter"

Wil je via een mailing list in kontakt komen met andere frettengekken, of wil je je problemen, ervaringen, vragen loslaten op een grote groep gelijkgezinden? Wordt dan lid van onze mailing list. Ongeveer 95 leden heten je welkom en volgen alle verhalen en vragen. Zowel zaken betreffende opvoeding, alsook verzorging of huisvesting mogen gerust aan bod komen. Maar ook gewoon getetter kan. Wordt lid en je merkt er gegarandeerd heel wat voordelen aan en het is nog gratis ook.

Financiele hulp bij medisch onderzoek

In samenwerking met dierenarts en klinisch labo, werken we aan onderzoek dat ons wijzer kan maken betreffende een aantal medische aspecten. Uiteraard leveren we hiervoor enkel financiele hulp en uitsluitend via autopsie op overleden fretjes. Op deze manier leren dierenartsen heel wat bij en kunnen ze de levende huisdiertjes van vele anderen verder helpen. Ervaringen bij ziekte en revalidatie van fretjes worden eveneens uitgewisseld met dierenartsen, zodat ze via deze feed-back ervaren welke medicatie of behandeling het meest effectief is en vruchten afwerpt.

Onze coördinaten

De Fretten-Ark
Kerkhoflei 13
1981 Hofstade (Mechelen), België

Tel./Fax.: 015/34.63.28
G.S.M.: 0468/46.64.97

Fortis bank: 230-0167587-88

E-mail: info@defrettenark.be
Mailinglist: http://groups.yahoo.com/group/frettengetetter

volgende pagina