Rammetje

Een rammetje bereikt de geslachtsrijpheid vanaf de leeftijd van 6 tot 8 maanden, afhankelijk van de maand waarin de deugniet geboren is.

Het rammetje zal heviger gaan ruiken. Dit komt door een verhoogde huidvetproductie. Het fretje zal een vettigere pels krijgen. Ook het droppen van reukvlaggen (lees urinedruppels) zal de fret een typische muskusgeur bezorgen. Op deze manier maakt het rammetje duidelijk aan eventueel aanwezige moertjes dat hij klaar is voor de daad. Concurrenten worden gewaarschuwd dat dit zijn domein is. Het rammetje zal ook heviger tot zelfs agressief reageren tegenover andere rammetjes, zij vormen nu trouwens een bedreiging voor zijn succes bij de moertjes. Bij gebrek aan andere rammetjes kan deze agressie zich zelfs tegen het baasje keren. De moertjes zelf worden door hem gedurig vastgenomen in de nekstreek en over en weer door de kooi getrokken.
Het meest tastbare bewijs is echter de teelballetjes, die zijn uitgedaald in de balzak. Deze zijn dan zeer goed voelbaar.

Moertje

Het moertje bereikt de geslachtsrijpe leeftijd tussen haar 6e en 9e levensmaand. Ook weer afhankelijk van wanneer ze geboren is. Net zoals bij haar mannelijke soortgenoot, gaat ze feller ruiken door een verhoogde aanmaak van huidvet en het droppen van urinedruppels. Haar verdraagzaamheid zal plaats maken voor een nukkig gedrag. Fretjes die voordien al zeer goed handtam waren, kunnen plots weer beginnen bijten. Ook hier heb je een zeer goed zichtbare verandering waaraan je kan afleiden dat je sloeber klaar is voor de daad (of castratie). De zwelling van de schaamlipjes maakt, dat ze met een "roze koffieboon" tussen de achterpootjes rondloopt.

volgende pagina