Om het wassen te voorkomen

Een gouden regel, liefst zo weinig mogelijk wassen. Een fretje produceert via zijn talgkliertjes huidvet. Het is dit huidvet dat verantwoordelijk is voor de dagdagelijkse lichaamsgeur van een fret. Wanneer men het fretje wast, dan gaat men die talgkliertjes stimuleren om meer huidvet aan te maken. Een vicieuze cirkel dus. Maar wat moeten we dan wel doen?

Allereerst zorgen dat de doeken uit het slaapverblijf regelmatig (1x / week) worden gewassen. Wanneer je fretje in een hangmat slaapt, draai je in het midden van de week de hangmat om en verwissel je ze elke week. Zo kan het fretje op een constante manier huidvet afgeven aan de doeken en/of de hangmat.

Ten tweede gaan we het fretje laten castreren wanneer het fretje geslachtsrijp is, zodat de huidvetproductie op een normaal peil blijft. Een hormonenproductie gaat trouwens ook de aanmaak van huidvet verhogen.

En ten derde, wanneer de geur de overhand neemt, kunnen we de fret een bad geven. Hoe ...? Dat lees je hieronder ....

Watergewenning

De meeste fretjes houden niet van water, maar er zijn natuurlijk uitzonderingen die de regel bevestigen. De eerste wasbeurt zal dan ook zeer voorzichtig en rustig moeten verlopen. Het zal voor fretlief in ieder geval een ontdekkingstocht worden. Eerst gaan we onze kleine pagadder een aantal malen in de wasplaats zonder water zetten (lavabo, bad, douche), zodat het terrein kan verkend worden. Belangrijk is, dat we dat de eerste keer doen met veel voorzichtigheid, zodat de fret zich geen seconde bedreigd voelt. De volgende malen kan er dan al spelend gewerkt worden aan waterwenning, beginnende met een klein beetje water en een speelgoedje, en eindigend met een goed gevulde waterbak. Gebruik steeds warm tot zelfs warmer water, want een fretje z'n lichaamstemperatuur ligt ietsjes hoger dan de onze. Wat dus voor ons aangenaam is, voelt ook goed aan voor de fret, uw fretje zal het ééns zo leuk vinden. Er zijn ook enorm veel verschillende shampoo's op de markt, maar gebruik enkel en alleen deze die bestemd zijn voor fretten. Deze zijn specifiek ontwikkeld en getest voor fretten.

De wasbeurt

Wanneer onze pluizebol gewend is om in het water te vertoeven, gaan we hem/haar deftig wassen.

Zet en leg alle materialen op voorhand binnen handbereik. Zo moet je de fret nooit onbewaakt achterlaten aan de wasplaats.

Vul de wasplaats met babywarm tot warm water. Zorg ervoor dat het fretje nog met het hoofdje boven water komt wanneer de voetjes op de bodem rusten. Een fretje kan wel zwemmen, maar kan dit niet lang volhouden.

Indien er geen sproeier aanwezig is, vul een schenkkan met water.

Leg het speelgoedje in het water.

Neem de fret en laat hem/haar zachtjes in het warme water glijden. Let hierbij op dat het fretje geen seconde het vertrouwen verliest, dus ondersteun hem/haar totdat het fretje weer bodem onder de voeten voelt.

Breng de frettenshampoo aan en verdeel deze over het ganse lichaam. Ontzie de oogjes een beetje, en ga goed tussen de huidplooien (okseltjes) en de teentjes. Vergeet de anaalstreek en geslachtsorganen niet.

Neem de sproeier (of schenkkan) en spoel het fretje zeer grondig af. Alle zeepresten dienen uit de pels verwijderd te worden.

Met een kleinere handdoek kan je het grootste afdroogwerk voor je rekening nemen. Een dubbelgevouwde en dichtgestikte badhanddoek kan dienst doen als afdroogzak. Steek het fretje in de zak en laat hem/haar het laatste droogwerk zelf doen. Soms kan je je fret het zelfs gewoon maken om zich te laten afdrogen met een haardroger, maar de meeste fretjes hebben hier te veel schrik van. Zorg er in ieder geval voor dat het fretje zeer goed afgedroogd wordt.

Je zal merken dat fretlief gewoon supergek is na een wasbeurt. Geef hem/haar dan ook de nodige speelruimte na een wasbeurt, zodat het diertje zich kan uitleven.

Hieronder nog een paar punten die je niet mag vergeten:

  • Nooit meer dan twee maal per maand wassen
  • Babywarm tot warmer water gebruiken
  • Zorg dat fretlief steeds vertrouwen heeft
  • Zeer goed afspoelen
  • Zeer goed afdrogen
  • Achteraf speeltijd gunnen

Zuivere oortjes zijn voor een fret van zeer groot belang. Daarom dan ook dit hoofdstukje op onze site.

Oorsmeer (cerumen) dient om de gehoorgang en trommelvlies soepel te houden. Soms echter kan een teveel aan oorsmeer leiden tot de huisvesting van schimmels en parasieten (oormijt). Daarom dienen we dus de oortjes van onze fretjes één maal per week te reinigen.

Hiervoor gebruiken we de gewone normale oorstokjes en een oorreiniger die we bij de dierenspeciaalzaak of dierenarts kunnen aanschaffen.

We gaan als volgt te werk:

Neem het fretje bij het nekvel en houd hem/haar als een doedelzak geklemd tussen jouw lichaam en je arm. Knijp natuurlijk niet te hard, maar zorg er wel voor dat het fretje niet kan ontsnappen. Eerst gaan we wat oorreiniger in het oortje druppelen en van onder naar boven de gehoorgang masseren. Zo wordt het meeste vuil losgeweekt en naar boven geduwd.

Hou het wattenstaafje losjes tussen duim en wijsvinger, zodat, wanneer fretlief een plotse zijwaartse beweging met het hoofd maakt, het wattenstaafje nergens terecht komt waar het niet hoort. Ga steeds met een draaiende beweging in het oor en reinig zowel de oorschelp als de eerste centimeter van de gehoorgang. Gebruik zoveel wattenstaafjes als je nodig hebt. Reinig de oortjes zo grondig mogelijk.

Wees gerust, je kan nooit met het wattenstaafje tot tegen het trommelvlies komen. Waar je wel aandacht aan moet besteden is, dat je het vuil niet naar beneden duwt en zo proppen veroorzaakt. Deze kunnen een oorontsteking veroorzaken.

Wanneer het eerste oortje gereinigd is, verwen je het fretje even met een aaibeurt of een snoepje, zo verzacht je de mentale pijn een beetje.

Om je fret tijdens de oorreiniging op oormijt te testen en niet onnodig naar de dierenarts te moeten hollen, heb je hieronder enkele tips om oormijt te detecteren.

Wanneer je fretje tijdens het reinigen van het oor met zijn pootje mee begint te krabben, duidt dit op jeuk. Jeuk die best wel kan veroorzaakt worden door oormijt.

De normale kleur van oorsmeer is geel tot donkerrood bruin. Wanneer de kleur naar het zwart gaat, is dit een indikatie van aanwezigheid van oormijt.

Neem een witte doek en smeer wat vuil uit het oor op de doek. Wanneer je het vuil kan opensmeren, dan is het oorsmeer. Wanneer het vuil korrelig blijft, heeft je fretje waarschijnlijk oormijt.

Bij twijfel, geen getreuzel, ga zo snel mogelijk naar je dierenarts. Deze kan met de juiste apparatuur zeer snel weten of je fretje oormijt heeft. Hij kan dan ook de nodige medicatie voorschrijven of meegeven.

De nageltjes knippen, een gevaarlijke en doodsbedreigende klus ??? Nee hoor, zolang je maar weet waarmee je bezig bent.

Ongeveer elke twee weken dienen we de nageltjes van onze fret te knippen. Wanneer we dat verwaarlozen, zal het fretje snel problemen krijgen. Zo kan de fret wanneer hij/zij ergens blijft hangen, mede door een paniekreactie, zijn/haar teentje breken.

Een gewoon nagelknippertje is geen aanrader, aangezien we datzelfde nagelknippertje ook voor onszelf gebruiken en het knippertje zo snel bot wordt. Met een bot nagelknippertje zal je eerst de nagel pletten, vooralleer je de nagel knipt. Een geplette nagel is gescheurd en zo krijgt onze lieveling weerhaakjes aan zijn/haar nagel. Zo gebeurt het dat een fretje blijft haken in de hangmat of slaapzak. Daarom dus een specifiek schaartje of tangetje voor je fret.

Wanneer we de nagel van een fret bekijken, zien we dat deze doorschijnend is en dat er in de nagel een rood lijntje loopt. Dat rode lijntje is een bloedvat (leven). Als we de nagel knippen, zorgen we ervoor dat we +/- 2 mm verwijderd blijven van dat rode bloedlijntje. We weten dat het fretten hun sterkste punt niet is om stil te zitten, daarom kan je misschien je frettebol vergasten op wat ferretone of ferretvite. Als er te snoepen valt zijn ze er zeker bij en zo blijven ze tenminste wat rustig tijdens hun manicure. Je zal merken dat de nageltjes van de achterste pootjes minder frequent dienen geknipt te worden.

Ooeps

Gebeurt het toch dat je in het bloedvat hebt geknipt, sla dan niet in paniek, hieronder vind je een aantal methodes om het bloeden te stelpen:

  • Neem wat bloem uit de kast en doe ze in een schaaltje, deb de nagel in de bloem en wacht even, deb indien nodig nog een paar keer.
  • Neem een stuk neutrale zeep en deb de bloedende nagel in de zeep. Herhaal indien het bloeden niet stopt
  • Zorg dat je in je apotheek Astrexine hebt staan en deb het nageltje hierin.

Wanneer het bloeden na vijf minuten niet mindert, neem dan je fretje en ga naar je dierenarts. Hou het fretje tijdens het transport warm (cold-hotpack, waterkruik). De dierenarts zal waarschijnlijk het nageltje dichtschroeien of afklemmen met een klemschaartje.

volgende pagina