Voordelen

hond en fret



De fret heeft een aantal leuke eigenschappen en karaktertrekken en is daarom een ideaal gezelschapsdier. Zeker als je houdt van het speelse in een dier.

De fret is zo speels als een jonge kat,
zo groot als een cavia,
zo sluw als een vos,
en zo aanhankelijk als een hond.

De fret is, na een correcte opvoeding, zindelijk op de kattenbak. Je moet dus niet 3x per dag rond de huizenblok om zijn behoefte te laten doen. Wat niet betekent dat een leuke wandeling niet op prijs wordt gesteld door deze rakkertjes.

Je fretje is een klein diertje. Je kunt hem dus makkelijk overal mee naartoe nemen. Ook op plaatsen waar je met een hond de deur tegen de neus krijgt.

Voor de werkende mensen onder ons, is het ook goed om te weten dat een fret best 8 uurtjes in zijn kooi kan verblijven, zolang je hem/haar maar genoeg aandacht geeft als je terug thuis komt.

Een fretje is een gewoontedier en zal met vreugde je thuiskomst begroeten. Een fretje z'n decibels zullen ook nooit de buren doen aanbellen om hun gestoorde nachtrust aan te klagen.

 

Heb je al een hond of kat. En zijn deze vrij tolerant tegenover andere dieren? Dan is een vriendschap zeer goed mogelijk. Voor de rest zal je verstomd staan van jouw nieuwe aanwinst.

 

 
Nadelen

Een goede opvoeding kan wonderen doen

De eerlijkheid gebiedt ons om je ook de eventuele nadelen aan te geven, dewelke je zal behoeden voor een ondoordachte aankoop. Zo zullen we jou en je fretje heel wat narigheden besparen.

Een fretje is geen diertje om argeloos aan een kind als geschenk te geven. Blijf steeds toezicht houden als je kinderen met het diertje spelen. Een kind van 7 jaar kan reeds betrokken worden bij de verzorging van de fret.

Planten kun je best op een onbereikbare plaats zetten, anders zal het deugnietje met plezier alle potten voor je uitgraven. Ook voor openstaande vensters en deuren moet je opletten. Een fretje komt zelden vanzelf terug naar huis en is zeker niet in staat om in de natuur in leven te blijven.

Wasmachine, droogkast, ijskast, hout- of kolenkachel, het kastje met schoonmaakproducten, het zijn allemaal gevarenzones voor de fret. Laat het diertje nooit zonder toezicht rondlopen. Combineer de speelperiode met een activiteit waarbij jij in staat bent om hem/haar in het oog te houden (de strijk, de afwas of terwijl je televisie kijkt).

Hamsteren is een van de lievelingshobby's van deze rakkertjes; dus wanneer je plots de afstandsbediening van de televisie mist..., zeg dan niet dat we je niet gewaarschuwd hebben. Ook voeding wordt gretig verzameld: zorg er dus voor dat je weet waar hij/zij alles verstopt en reinig deze plaats dan ook elke dag.

Zet je fret nooit bij een knaagdier. De eerste omhelzing zou wel eens dodelijk kunnen zijn. Per slot van rekening is dit roofdiertje jarenlang gekweekt voor de jacht op knagers.

 

 

Wat kost het?

Bovenop de aankoop van een fret komen nog wat extra kosten. Om te beginnen kiezen we een verblijf. Een kooi van 90x50x60 is ideaal om tijdens je afwezigheid je fretje in onder te brengen. Dat betekent wel dat wanneer het enigszins kan, je het fretje eruit haalt om te spelen (toch minstens 2 x 2 uren per dag).

Een kattenbak en niet stoffig kattengrid zijn natuurlijk noodzakelijk. Om je fret hygiënisch te verzorgen zijn er speciale frettenshampoos te koop.
Voor de rest slaapt je deugniet het liefst in een slaapzakje of hangmat.

Een vooroordeel als zou de fret stinken, is slechts gedeeltelijk waar. Door je fret maximum 1x per maand te wassen en hem/haar op het gepaste tijdstip te laten castreren, (wat de geur met +/- 85% vermindert!), heb je quasi geen reukhinder meer. Laat je nooit wijsmaken dat je de anaalklier moet laten wegnemen (wettelijk verboden!). Deze zogezegde frettenkenners weten niet waarover ze spreken.

Als voeding kies je frettenbrokjes. Een drinkfles met nippel is ideaal om de rakker te voorzien van water. Een reinigingsproduct vrij van agressieve componenten, een nagelknippertje of vogelschaartje, oorstokjes, stenen eetbakjes en eventueel wat frettensnoepjes maken de boel kompleet.

Zoek je voor je fretje nog een speeltje, kies dan geen rubber of stof, hard plastic is beter te reinigen en stuk bijten wordt voorkomen.

volgende pagina